Tanácsok babakocsi választásához


Ha valaki gyermeket vár, akkor egyre sürgetőbb a babakocsi kiválasztása.

A babakocsi választása is egy felelősségteljes dolog, hiszen hosszú hónapokig mindennapi használati tárgyunka lesz az anyukának, és az egész családnak. Egyrészt a babakocsi meg kell feleljen az anyuka kényelmének, és meg kell feleljen a baba kényelmének is. Igen, az anyuka kényelme is fontos, hiszen ő fogja azt leginkább tologatni, így nem mindegy, hogy milyen magasságban van a babakocsi tolókarja, milyen a kiképzése, fogása, anyaga. Jó, ha a babakocsi tolókarjának magassága állítható, illetve előnyös az is, ha áthajtható egyetlen mozdulattal a babakocsi másik oldalára, mert lehet, hogy az anyuka magával szemben szeretnénk látni a babáját, és később pedig amikor már ül a kicsi, akkor ülhet az anyukának háttal is a gyermek, így jobban tudja szemlélni a világot. Az sem mindegy, hogy milyen a babakocsi kereke, mert egy bolygókerékkel ellátott babakocsi sokkal könnyebben elfér bevásárlás közben a gondolák között, könnyebb bánni az ilyen babakocsival, a fordulás és az irányítás könnyebb és egyszerűbb. Természetesen a bolygókerekes babakocsi kerekei lefixálhatóak, így hagyományos babakocsi varázsolható belőle egyetlen mozdulattal. Nem mindig van szükség a bolygókerekes funkcióra, és vannak, akik nem is nagyon szeretik, ha ilyen a babakocsi, de azért az a tapasztalat, hogy aki megtanulja a bolygókerekes babakocsi irányítását, az ragaszkodni fog ehhez a funkcióhoz.
Az anyuka szempontjából még az is nagyon fontos, hogy a babakocsi legyen ellátva megfelelő nagyságú tárolórekesszel, vagy hálóval. Bárhová kell menni, a babának vinni kell ezt-azt, például plédet, pelenkázó felszerelést, ruhát…stb. Jó, ha ezek a dolgok elférnek a babakocsi aljában, hogy ne az anyuka cipelje. Ráadásul ha út közben bevásárlásra kerül a sor, akkor jó, ha a babakocsi tároló részébe a vásárolt dolgok is beférnek.

A baba szempontjából – maradva a babakocsi kerekeinél – előnyösebb, ha a kerekek tömörgumiból vannak, és a babakocsi kerekeinek átmérője nagy. Így kevésbé rázkódik a baba. Természetesen a rázkódást még inkább csökkenti az, ha a babakocsi megfelelő lengéscsillapítással, rugózással van ellátva.

Vannak többfunkciós babakocsik, ami a tanácstalan anyukák választását méginkább megnehezíti.
Az a dolog legyen a szem előtt tartva, hogy a kicsi baba szempontjából a legjobb, ha a fekvő felület teljesen egyenes. A babának legalább 6 hónapos korig, amíg még nem tudja magát tartani, nem tud ülni, addig a teljesen vízszintes felületen való fekvés a legegészségesebb. A gerincét ez kíméli, illetve a hasonfekvő helyzet is kivitelezhető a vízszintes kialakítású babakocsiban. Tehát a legjobb az olyan babakocsi, melyhez mózeskosár tartozik.

A kétfunkciós babakocsi fekvő helyzetet biztosít, illetve különböző szögben lehet ültetni benne a babát. Ez igen praktikus típus, de az ilyen babakocsi választásakor jól vizsgáljuk meg azt, hogy a fekvő felület teljesen vízszintessé tehető-e. Az ilyen kétfunkciós babakocsik fekvő része az állíthatóság miatt több részből tevődik össze. Ez észlelhető, nem egyenletes a fekvő felület. Ha ez a típus tetszett meg, akkor ajánlatos használatkor a babakocsi fekvő felületét pléddel több rétegben kibélelni.

Van olyan gyönyörű és méregdrága babakocsi, mely 4 funkciós, tehát bébihordót is tartalmaz, amit autósülésként is lehet használni. Ez remek dolog, ám ne feledjük, hogy a bébihordóban nem vízszintesen fekszik a kisbaba, így csak rövid ideig tartható benne, hosszabb pihenésre kevésbé alkalmas, kevésbé egészséges.

A babakocsi legyen vízhatlan anyagból, és tartozzon hozzá egy olyan zsák, vagy vízhatlan takaró, mellyel a benne fekvő baba teljesen megvédhető a csapadéktól.
A babakocsi huzata legyen könnyen leszedhető és mosható.

A babakocsi lehetőleg legyen összecsukható, és viszonylag könnyű.

Van az úgynevezett szaladós babakocsi, vagy sport babakocsi, mely kisebb, esernyőszerűen egyetlen mozdulattal összecsukhatóak, így könnyen lehet vele bánni. Ez merevítés nélküli ülő babakocsi. Tehát ez a babakocsi csak akkor használható, amikor a baba már biztonságosan tud ülni. És a hangsúly a merevítés nélküliségen van. A baba hátának szüksége van a merevítésre, meg kell tartani a kis hátát, csípőjét. Ne az esernyőre csukható babakocsi szolgáljon a baba hosszú sétáltatására.

A babakocsi árakat tekintve válasszon mindenki a pénztárcájához mérten. Az megállapítható, hogy az árában középkategóriásnak mondható babakocsi teljes mértékben teljesíti mindazokat a kívánalmakat, melyek a baba és az anyuka szempontjából egyaránt fontosak.

Lehet választani használt babakocsit is. Ez esetben jól nézzük meg, hogy mit veszünk és mennyiért. Az is tapasztalható, hogy egy ugyanazt nyújtó új babakocsi csak minimálisan kerül többe, mint a használt. Jól meg kell nézni, hogy egy új babakocsi mennyibe kerül, azért az összegért mit nyújt, milyen funkciói vannak és ehhez képest mit nyújt és mennyibe kerül a használt, illetve milyen a használt babakocsi állapota. E szerint történjen a mérlegelés és a választás. Egy jól kiválasztott használt babakocsi is végig kiszolgál egy gyermeket.

Ha valaki tudja azt, hogy több gyermeket szeretne, akkor ajánlatosabb azért az új, jobb minőségű babakocsi választása, amit minden gyermek ki tud majd használni.Oszd meg:
 • Digg
 • BlinkList
 • blogtercimlap
 • Slashdot
 • del.icio.us
 • Linkter
 • Propeller
 • Netvibes
 • Live
 • Reddit
 • MisterWong.DE
 • Internetmedia
 • LinkedIn
 • StumbleUpon
 • Tumblr
 • Yahoo! Bookmarks
 • RSS
 • Posterous
 • Mixx
 • Google Bookmarks
 • Print this article!
 • E-mail this story to a friend!

Filled under baba, gyermek, hasznos.

Leave a Comment