Ha nem eszik a gyerek…


Bizonyára sok szülő küszködik avval a gonddal, hogy nem eszik a gyermeke.
Azok a szülők, akiknek gyermekei jól esznek, el sem tudják képzelni, hogy milyen nagy kínlódás, mekkora görcs és nyugtalanság az, ha nem eszik egy gyermek.
Keressük magunkban a hibát: én rontottam el valamit? Nevelési hiba áll a háttérben, vagy egyszerűen a dackorszak része az, hogy – mint mindennek -, így az ételnek, az étkezésre hívásnak is ellent mond gyermekünk.
Sok okosságot lehet mindenfelé olvasni evvel kapcsolatban. Legfőképpen azt, hogy fél liternél több tejet, vagy kakaót ne adjunk a gyermeknek nap közben, és ne itassunk vele cukrozott italt (teát sem) a nap folyamán, főleg az előtt, mielőtt az étkezés következne.
De valljuk be őszintén: ki az a szülő, aki nem ad gyermekének kakaót nap közben, ha azt kér. Úgy gondoljuk, hogy akkor legalább van valami a gyomrában. És nyilván teát is kínálunk, mert…hát a vizet azt úgysem issza meg, s ha már nem eszik, legalább igyon valamit.
Aztán azt is szokták a szakértői fórumokban, könyvekben, újságokban írni, hogy eszik annyit a gyerek, amennyi kell neki. Na de egy túrórudin, vagy két kanálnyi leves levén mégiscsak több kellene annak a gyereknek?!
Aztán este, fürdés közben jut eszébe a gyermeknek, hogy éhes, az aggódó szülő pedig kiszolgálja, és fürdés közben oda viszi a kolbászos kenyeret…a gyermek pedig megeszi a kolbászt róla, kenyér nélkül.
Nagy probléma, ha nem eszik a gyerek…

Ti hogyan veszitek rá az evésre kevésbé jól evő gyermeketeket?Oszd meg:
 • Digg
 • BlinkList
 • blogtercimlap
 • Slashdot
 • del.icio.us
 • Linkter
 • Propeller
 • Netvibes
 • Live
 • Reddit
 • MisterWong.DE
 • Internetmedia
 • LinkedIn
 • StumbleUpon
 • Tumblr
 • Yahoo! Bookmarks
 • RSS
 • Posterous
 • Mixx
 • Google Bookmarks
 • Print this article!
 • E-mail this story to a friend!

Filled under baba, betegség, gyermek.

10 Comments

kiss andrea  on október 25th, 2008

Sajnos azok közé tartozok hogy nem jó evö a gyerekem.Már évek óta küzdök vele de csak annyit értem el már az ovodába eszik.OLyan reménytelenek láttom a helyzetet.üdv

Oláh Szabina  on március 4th, 2009

Az Én gyerekem ugyan még nagyon kicsi,de nem szeret enni. Ordít ha bele akaromerőszakolni az ételt, és inkább öklendezik,de akkor sem eszik.Ő most három hónapos de már hat hetes kora óta eszi a krémtúrót és a danoninot tápszerrel felhigítva, mert azt legalább eszi.A 4 hónpos bébiételeket is kapja, de azokat sem szereti.1-2 gyümölcsöt megeszik, de a főzelékeket a sós ízeket egyáltalán nem.24 óra alatt nem eszik meg 3-4 dl ételt, pedig már 900 ml kelleneennie. Már elkezdtem adni neki a húsos bébiételt is de az sem túlzottan ízlik neki. Tudom hogy tehéntej alapúak a joghurtok, és azt nem lehet ne de más nem kell neki és valamit csak kell ennie. Már kórházba is voltunk és azt mondták hogy ennyi az igénye. De 4100grammal született és még most is csak 5600gramm pedig már elmúlt 3 hónapos.Egy elkeseredett anyuka

ancsika82  on október 29th, 2009

Sziasztok!
Sajnos mi is a nem jól evő gyermekek táborát képezzük. Az én kisfiam most 17 hónapos, eddig is elég rosszul evett, a tápszert a kezdetek óta nem szereti és csak unszolva ette, (sajna 2 hónapig tudtam csak szoptatni) de most eljutottunk odáig, hogy már azt sem eszi meg(ami nem is lenne gond ennyi idősen már viszont), kínáltam már helyette tejet, kakaót, karamellás italt, tejbedarát, és így sem tetszett neki. Még az a szerencse, hogy a leveseket általában megeszi. Áááá már teljesen kétségbe vagyok esve, pedig volt idő, hogy jól evett, viszont mióta betegeskedett, azóta mintha kicserélték volna. Most ennyi idősen is még 9 kiló sincs. Hát szó mi szó egy-két jó ötletet szívesen fogadnék mit is lehet tenni ilyen esetben.
Ancsi

hencsó  on január 5th, 2010

Nekem nem volt semmi baj,mindig evett jó volt nézni aztán 1szer beteg lett(megfázott),És azóta mindha kicseélték volna semmit ha nem adok neki inni akkor inni sem,tehát nem tudom,próbáltam hogy kicsit d.e kiéheztetem,de semmi!Olyan mindha a levegőből élne.’ joghurt,vagy kis csümölcs,de semmi!

Konti  on március 29th, 2010

Mi ugyanebben a cipőben járunk épp. 3,5 éves kisfiúnk megfázott, torokgyulladása volt. Azóta nem hajlandó enni, vagyis 3 hete nem eszik szinte semmit. Felvetődött, talán lenyelt valami idegen tárgyat. Röntgen nem mutatott ki semmit. Altatásban végzett gyomortükrözésre kiírták a gyereket, de még nem csinálták meg neki. (náthásan nem lehet)
Gyümölcsleven, kakaón és napi egy pudingon éldegél. Kapott tápszert a háziorvostól, de amint megérzi, hogy valamelyikbe beletesszük, nem hajlandó elfogyasztani.
Amint unszolni kezdjük egyen valamit, közli, ő aludni akar, és elvonul a szobájába. Persze nem alszik. 5 perc múlva ismét a nappaliba játszik húgával. A legfinomabb kajákat kínáljuk neki, a kedvenceit. Ő akkor sem eszik semmit. :-(
A háziorvos és a védőnő azt mondja, ne törődjük vele. Lehet, hogy csak testvéri féltékenység az 1 éves húga miatt. Evvel akarja felhívni magára a figyelmünket. Ha pedig látja vele foglalkozunk egész nap, akkor tovább fogja csinálni. Jó, jó, de nem tudjuk megállni szó nélkül. 1,5 kilót fogyott ez a 3 hét alatt. :-( Fal fehér az arca, szemei karikásak. Már négyszer voltunk vele a Bethesdába kontrolon, de semmi értelmes ötletük nincs az orvosoknak. Eléggé ki vagyunk!
Valakinek van tanácsa? Aki átélte, miként lett túl rajta? Segítsetek, ha tudtok!
latinkajud@freemail.hu

Ancsa  on augusztus 24th, 2010

Nekem van egy 3 éves kisfiam, ő sem eszik jól. Elégnek eleget eszik abból amit szeret (válogat). Teát, vizet és kakót is iszik. Viszont azokat az ételeket amiket még nem kóstolt meg, azokhoz hozzá sem nyúl, azt mondja, hogy nem akarja megenni. Egyszerűen ránéz az ételre és ott is hagyja. Ha valakinek van ötlete, hogy hogyan vehetném rá arra, hogy megkóstoljon mást is akkor segítsen.
Egyébként most adtam be ovodába, és ott még semmit sem evett, egyedül teát ivott. Azért az nem jó ha reggel elviszem és délutánig semmi nem kerül a kis pocakjába.

Zsuzsi  on október 1st, 2010

Nekem 1.5 éves kora óta nagyon rosszul eszik, most lesz 3 éves, sokat sírok, pedig külsőre nagyon is szépen fejlődik. De mitöl nől nem tudom, már több mint 8 cm-t nőlt 9 hó alatt. 1 nap kb.4dl kakaó, és fél szelet kenyér ez a maximum.Volt hogy többféle ételt csináltam akkor sem ette meg, a forever kids multivitamint adom neki szeptembertől májusig.Remélem az ovodába majd eszik.

simona  on december 2nd, 2010

a kis fiam 4 es fel honapos 2 napja nem akar enni semmit csak teat az orvos szerint meg terheltem a gyomrat.eddig minden eveskor meg evet 180 dl tejbegrizet de most ha akarom adni ordit es mar regel ota nem aludt semmit. mit tehetek?

zsuzsa  on december 10th, 2010

Sziasztok!Az én fiam 15 honapos miota megkapta a 15 honapos védöoltást azota nem nagyon akar enni ! eddgi nagyon sokat evett de most napi 1 yoghurt és ennyi! Ennyivel nem lakhat jól egy 15 honapos kisgyermek aki mindig evett!Ha valaki tud nekem segiteni kérem segitsen!

livia  on március 20th, 2011

Sziasztok!Nagy gondban vagyok és nem tudom kihez forduljak.5 éves a fiam 16kg. Egyszerűen vannak olyan időszakai (2-3 nap)mikor eszik megállás nélkül de viszont vannak olyan napok is mikor szinte semmit.És ha ez még nem lenne elég gond,ráadásul nem is alszik nap közben egyáltalán éjszaka pedig nagyon ritka eset mikor korán(11-12)-kor alszik el de általában hajnalba vagy reggel alszik és olyankor nem alszik az egész család.Ha valaki tud valami ötletet adni hogyan tudnék segíteni a gyermekemnek.Azt én szívesen meg hallgatnám.

Leave a Comment