Bilire szoktatás…


A legtöbb kisgyerek életében 21 hónapos korban jön el a bilire szoktatás ideje, ekkor kezdik próbálgatni a szülők a biliztetést. 21 hónapos korra alakul ki a gyermekek ideg- és izomrendszere, ekkorra lesz annyira fejlett, hogy érzékelje, hogy wc-re kell menni, vissza tudja tartani. Ekkor kezdhető meg az igazi bilire szoktatás. Persze sok gyermek már korábban is intézheti a dolgokat a bilibe, de ez nem tudatos ürítés, hanem reflex-szerű.

A bilire szoktatás kapcsán nagyon fontos a szülő részéről a pozitív hozzáállás, az, hogy a gyermeknek önbizalmat adjon ehhez a dologhoz. Nagyon fontos, hogy dicsérjük a gyermeket, még akkor is, ha nem történik semmi a bilibe. Már az is hatalmas teljesítmény, hogy egyáltalán meg tud ülni a gyermek a bilin néhány percig.
Tehát a bilire szoktatás ne legyen teljesítményorientált. Evvel nagyon kedvét szeghetjük a kicsinek. A bilire szoktatás kapcsán tehát ne keltsünk semmiféle feszültséget a gyermek számára, ne kényszerítsük olyan teljesítményre, amely meghaladja a fejlettségi szintjét.

Ma már egyre jellemzőbb az, hogy a gyermekek csak 3 éves koruk körül lesznek szobatiszták. Hiába próbálják a szülők korábban a bilire szoktatást. Nem sikerül hamarabb. Közre játszhatnak ebben talán a mai kényelmes pelenkák.
Viszont jellemző az, hogy azok a gyermekek, akik 3 éves koruk körül lesznek szobatiszták, azoknál a bilire szoktatás folyamata ebben a korba sokkal gyorsabban lezajlik. Hihetetlenül hangzik, de sok esetben nem tart tovább egy hétnél. Sőt sok esetben már nem is a bilire szoknak a gyermekek, hanem wc-re (szűkítővel).
Úgyhogy kedves szülők, senki ne siessen a bilire szoktatással kapcsolatban, mert esetleg árthatnak is vele. Türelemmel meg kell várni, hogy a gyermek megérjen rá. Ne legyen kényszer a gyermeknek a bilire szoktatás.Oszd meg:
 • Digg
 • BlinkList
 • blogtercimlap
 • Slashdot
 • del.icio.us
 • Linkter
 • Propeller
 • Netvibes
 • Live
 • Reddit
 • MisterWong.DE
 • Internetmedia
 • LinkedIn
 • StumbleUpon
 • Tumblr
 • Yahoo! Bookmarks
 • RSS
 • Posterous
 • Mixx
 • Google Bookmarks
 • Print this article!
 • E-mail this story to a friend!

Filled under gyermek, hasznos.

13 Comments

macsekka77  on augusztus 10th, 2009

Azért ugye nem gond, ha a fiam 16,5 hónapos kora óta mindig a bilibe kakil? Most 17 hónapos és már a pisit gyakorolja. Lehet hogy reflex-szerű és nem tudatos, de a reflexei szépen kérik a bilit… :D Ja, és nincs benne semmi erőszak, nem ül többet a bilin 5 percnél, akkor kéri el, amikor érzi hogy kell neki. És ő kezdte! De ha pelust kér, pelust kap, ez által nem kötelesség a bili, hanem kihívás, feladat.
És ha mégis megtörténne a pelusban a dolog? Nem történik meg, a kakival már rendben is vagyunk, de ha mégis, akkor nem szólnék semmit, tisztába tenném és kész.
Ugyanakkor, ha ő már kéri a bilit, megvan rá az igénye, és én nem adom oda neki, mert 21 hónapos kora előtt “Csak a reflexek beszélnek belőled, fiam!!!”, akkor akár ki is olthatom az igényét. Mint ahogy meg lehet szokatni a gyereket az autósülésre, a babakocsira, a monoton tévézésre is. És akkor küzdhetek a hisztériázó “tudatos érett” gyerekkel, hogy üljön meg a bilin, annak ellenére, hogy megszokta, hogy ” a gyerek a pelenkába pisil-kakil”.
Ezzel azt szerettem volna közölni, hogy elolvastam az írást, köszi, de nem érzem magam kényszerítő szülőnek. Esetleg nem ártana arról is beszélni, hogy előfordul, hogy valaki 21 hónapos kora előtt elkezdi a bilire szokást. Nem reflexből, tudatosan. Bizony, van ilyen! Ne a számokat nézzék a szülők, hanem a gyerek igényeit. Az enyém se nagyon beszélget még, vannak szavai, és már mondatban hívja a kutyusokat és az apját, de egyedül én értem, mit mond. De én értem. Ennyi.

kitti24  on május 12th, 2010

Nem tudom ezt a hozzászólást csak én érzem iszonyatosan nagyképűnek és lenézőnek vagy más is??Ugyanis ez a kedves anyuka ezzel a dologgal most iszonyatosan lelombozza minden más gyakorló szülő vágyát hogy a gyermeke szobatiszta legyen

apa  on május 27th, 2010

Ökör-e vagy? Barokk körmondatban beszél a gyerek, szuahéli nyelven, maláj dialektussal. Lehet, hogy ezért van, hogy csak te érted.
Fú de utálom az ilyen ostoba picsákat, akik kipottyantották az évszázad zsenijét. Legalábbis ezt gondolják. Persze. Bili.Te érted. Aztán majd azt nem érted húsz év múlva, hogy miért lép le a gyerek a francba, úgy hogy vissza sem néz. Jó esetben. Rossz esetben meg anyuci kicsi fia/lánya még negyven évesen is anyucival lakik mert anyuci olyan jól megérti, meg persze irányítja.

fkildiko  on június 18th, 2010

Az én lányom már 8 hónapos kora óta bilibe kakil, előtte állandó székrekedése volt. Amióta bilizik egyszer sem kellett kupot használnunk. Most 15 hónapos és próbálom levenni róla a pelust. Nem lustaságból hanem mert tele van melegkiütéssel a pelus alatt (is). Nem mindig azért kell bilire próbálni a babát hogy “zseni” legyen hanem mert van amikor problémát oldunk meg vele.

Mona  on július 6th, 2010

Irigykedni nem szép dolog!

kryszta  on augusztus 10th, 2010

Nincsenek kőbe vésett törvények egy gyerek fejlődésére! Minden gyerek más! Minden gyereknek máskor jön el az ideje, hogy igénye legyen a bilire vagy a WC-re! A lényeg, hogy mindenkinél máshogy működik! Nem kell ezért vitába bonyolódni, gúnyolódni!
Nálunk tényleg egyik hétről a másikra alakult ki a szobatisztaság! Bölcsibe jár, 2éves 4hónapos! Sajnos a kaki része nem megy olyan egyszerűen, mint a pisilés! Sajnálom szegényt, mert inkább lelki oldala van a dolognak, mint emésztési! Remélem, idővel ez is megoldódik!

Mónika  on szeptember 3rd, 2010

Az én gyerekem már 2 hónaposan szobatiszta lett. Bebebe

Niki  on szeptember 5th, 2010

Hmmm…
Az enyém úgy született! :D

hffrrs  on január 13th, 2011

Nem értelek titeket

cicamama  on február 11th, 2011

Nem értem, miért kell ennyire letorkolni macsekka77-et. Belőlem is hasonló gondolatokat váltott ki ez a cikk.
Nálunk generációk óta 8 hónapos korban kezdjük a bilire szoktatást, a babák nagyon élvezik, általában 1 éves korra már nem is nagyon kell nekik pelus. Persze vannak olyan unokatesók is, akikkel 2-3 éves korig még csak nem is próbálkoznak a szülők, és utána 1 hét alatt elhagyják.
A cikkre azért vagyok dühös, mert azok a szülők, akik ezt komolyan veszik, teljesen letesznek még a bilire szoktatás kísérletéről is 21 hónapos korig. ÉS AZÉRT GONDOLJUNK BELE, NEM OLYAN ÉLVEZETES TÉLEN ÉS FŐLEG NYÁRON EGY PISIS/KAKIS PELUSBAN MÉG 1 PERCRE SEM, aki nem hiszi, próbálja ki :)

By the way a kislányom most 8 hónapos, imád meztelenül lenni, és utálja a pelenkát, úgyhogy nem szenvedek vele együtt még 13 hónot (nyáron rákvörös volt a meleg kiütések miatt a kis popsija).

advhytron  on október 18th, 2011

Az én gyermekem mar 2 hetesen megtanulta, hogy felesleges pisilni, amikor ki is lehet izzadni, sőt a kakiját össze tudja annyira préselni, hogy élete végéig sem kell magából kitolnia.
Lúzerek.

orsibigyu  on április 19th, 2012

Egyetértek cicamama. A kérdésem, csak az, hogy csináljátok? Esetleg felvehetnénk a kapcsolatot valahogy? Te miért nem írsz cikket?

diusgabi  on június 7th, 2012

Hát én csak sárgulok, én fiam 2 éves elmúlt és le se fütyüli a bilizést, ha ráteszem reggel néha belepisil, néha nem. Pelenkában egyáltalán nem szól semmiről, max. ha csípi a fenekét a cuccos, bugyival próbálkozom, akkor szól legalább, de már mikor bepisilt, bekakilást meg nem mondja, tanácstalan vagyok,a pisileseiben, kakilásaiban semmi rendszer,hogy legalább tudnám mikor tegyem rá,,,passz, én nem tudom mi legyen vele,hat én az év lustáját pottyantottam ki,….

Leave a Comment